Uklonite urinarne fleke iz tepiha u 3 koraka

uklonite urinarne fleke u 3 jednostavna koraka

Uklonite urinarne fleke iz tepiha u 3 jednostavna koraka pomoću stvari koje svako domaćinstvo poseduje!

Noćna mora vlasnika kućnih ljubimaca: uklanjanje neprijatnog mirisa i fleka od urina iz tepiha! Uklonite uklonite urinarne fleke sada lako!

U današnje vreme kućni ljubimci deo su skoro svakog doma. Bezuslovna ljubav, maženje, šetnja i svi oni divni trenuci koje delite zajedno zaista čine vaš život bogatijim. Međutim, briga o psima i mačkama donosi i neke nepredvidive i manje prijatne situacije, kao što su mrlje od urina na tepihu i uklanjanje njegovog neprijatnog mirisa. U tim trenucima treba delovati efikasno i brzo, a da pritom ne dovodite zdravlje svog ljubimca u pitanje koristeći teške hemikalije. Dominantno čulo kod ljubimaca, a naročito kod pasa, upravo je čulo njuha. Oni su mnogo bliži površini poda i tepiha od ljudi i samim tim veća je verovatnoća da im jak miris i sastojci teških hemikalija mogu naškoditi. Zato vam savetujemo da pročitate redove koji slede i pripremljeni adekvatno reagujete naredni put. Ne samo da ćete vizuelno ukloniti fleke od mokraće, već ćete i neutralisati neprijatan miris, koji ova pojava izaziva.

Pogledajte: Kako da očistite krevet ili dušek sa sodom bikarbonom

Kako da uklonite urinarne fleke sa tepiha ili prostirke?


Verovali ili ne, spisak sastojaka nije podugačak, naprotiv! Biće vam potrebni:

  • papirni ubrusi ili peškirić
  • alkoholno sirće i voda u razmeri 1:1
  • soda bikarbona (a uz sodu i malo strpljenja dok proces uklanjanja fleka traje)
  • usisivač
kako da ocistite urin sa tepiha koraci
Kako da očistite urin sa tepiha koraci – Profi Pranje

Korak 1: upijte tečnost urina ubrusom, nemojte trljati!

Upotrebite papirni ubrus da posušite blagim pokretima problematično mesto. Trljanjem i agresivnim pokretima izazvaćete suprotan efekat: veća je šansa da ćete mokraću ugurati dublje u površinu tepiha nego što ćete upiti višak tečnosti, što verovatno očekujete. Ključ je u strpljivim i pažljivim pokretima. Savetujemo da delujete u najkraćem mogućem roku, kako biste rizik od trajne fleke sveli na minimum. Ukoliko primetite da ubrus ne upija više, uzmite novi. Iskoristite onoliko ubrusa koliko je potrebno da se upije sva tečnost mokraće. Za naredni korak potrebno je da površina koju čistimo bude relativno do potpuno suva.

Korak 2: upotrebite sirće!

U plastičnom sudu ili bočici sa sprej-mehanizmom pomešajte jednaku količinu vode i belog sirćeta. Ukoliko je fleka manja, sipaćete manju količinu i obrnuto. Poprskajte dobijenu smešu na ciljano mesto. Ovo sredstvo ima dvojaku funkciju: voda dopire do upornih dubokih fleka i vlaži ih čineći ih ponovo vidljivim. Tako ćete lako uočiti fleku. Sirće neutrališe amonijak u urinu i njegov neprijatan i oštar miris, dezinfikujući mesto na kojem se fleka od mokraće nalazi. U ovom koraku možete upotrebiti nešto agresivnije pokrete. Trljajte problematično mesto tako da budete sigurni da ste doprli do korena vlakana (ovo se naročito odnosi na tepihe sa dužim resama). Ukoliko je miris jak, a fleka uporna, smanjite udeo vode u napravljenom sredstvu. Ako je potrebno, fleku tretirajte samo sirćetom.

Korak 3: nanesite malo sode bikarbone i pričekajte


Dok je tretirano mesto još uvek vlažno, pospite malo sode bikarbone i naprskajte po potrebi još malo sredstva od vode i sirćeta. Ubrzo ćete uočiti hemijski proces u vidu penušanja, što znači da sredstvo deluje i da je proces izvlačenja fleka od urina psa ili mačke u toku. Ukoliko je tekstura tepiha gušća ili ima duža vlakna, proces možete poboljšati dodatnim utrljavanjem sredstva pomoću stare četkice za zube ili guste četke za ribanje. Ostavite sodu potom da deluje dok se potpuno ne osuši. U zavisnosti od toga koliko ste tečnosti naneli, sušenje može potrajati i do dva dana. Nakon što je mesto na kojem se nalazila mrlja od mokraće potpuno osušeno, usisajte tepih i proces je gotov. Ukoliko je tepih u vašem domu jarkih ili osetljivih boja, savetujemo da pre samog uklanjanja fleka izvršite test na manje vidljivom delu, kako ne biste rizikovali da agresivnim pokretima ili većom količinom sirćeta dođe do diskoloracije tepiha.

Piše: Profi Pranje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *