Šta su grinje?

Grinje na krevetu

Grinje: Nevidljivi stanari našeg doma

Šta su grinje? Gde se grinje najčešće nalaze? Kako izgleda ujed grinje – da li grinje uopšte ujedaju? Alergijske reakcije na grinje i kako se rešiti grinja, su samo neka od pitanja koja ćemo u ovom blogu razotkriti.

Dok čistimo naše domove, brinemo se o velikim stvarima poput prašine, mrlja i nereda. Ali, postoji jedan nevidljivi svet koji je sveprisutan u našim domovima – svet grinja. Iako su male i gotovo neprimetne, grinje igraju veliku ulogu u našem svakodnevnom životu.

Šta su grinje?

Kućne grinje su mikroskopski mali organizmi koji pripadaju grupi paučnjaka. Iako postoje hiljade vrsta grinja, u našim domovima najčešće se susrećemo sa dve vrste: grinje prašine i grinje krpelji. Grinje prašine hrane se ljudskom mrtvom kožom, dok grinje krpelji preferiraju hrane se dlakom kućnih ljubimaca. Ove sitne stvorenje ne vidimo golim okom, ali prisutne su svuda oko nas.

Grinje u krevetu

Grinje se mogu naći u svim delovima našeg doma, ali najčešće ih možemo pronaći u krevetima, jastucima, dušecima, tepisima, zavesama i nameštaju. Ove oblasti pružaju im idealno stanište jer su često tople, vlažne i bogate mrtvom kožom ili dlakom.

Ujed grinje i grinje u krevetu

Uticaj grinja na naše zdravlje

Iako su grinje nevidljive, njihov uticaj na naše zdravlje može biti značajan. Njihov izmet i otpadne materije mogu izazvati alergijske reakcije kod mnogih ljudi, što može rezultirati kašljem, kijanjem, svrabom, zapušenim nosom i drugim simptomima sličnim alergijama. Osobe koje pate od astme takođe mogu doživeti pogoršanje simptoma ako su izložene grinjama.

Ujed grinje, tj alergijska reakcija

Alergijska reakcija obično se javlja u obliku malog crvenkastog ili ružičastog otoka na koži. Izgled može varirati zavisno o osetljivosti kože i reakciji organizma. Evo nekoliko opštih karakteristika reakcije:

 1. Male grudvice na telu ili plikovi: mogu se pojaviti kao male izbočine na koži, slične ubodima komaraca. Mogu biti crvene, ružičaste ili čak belkaste boje. Ovi otoci mogu biti ravni ili blago uzdignuti.
 2. Intenzivan svrab: reakcija na grinje često izazivaju intenzivan svrab. Osoba koja je izložena oseća potrebu za češanjem kako bi ublažila svrab, ali to može pogoršati simptome.
 3. Crvenilo i iritacija: Koža obično postaje crvena i može biti iritirana. Osetljivi pojedinci mogu doživeti i upalne reakcije poput osipa ili ekcema.

Saniranje „ujeda“ grinja

Zapravo, kućne grinje obično ne ujedaju ljude. Grinje prašine i grinje krpelji, koje su najčešće vrste grinja prisutne u našim domovima, hrane se mrtvom kožom ili dlakom, a ne krvlju. One obično ne predstavljaju direktnu opasnost za ljude u smislu ujeda.

Međutim, može se javiti alergijska reakcija na prisustvo grinja kod nekih ljudi. Njihovi izmet i otpadne materije mogu izazvati alergijske simptome kao što su svrab, kijanje, kašalj, zapušen nos i iritaciju kože. Kod osoba koje su već sklone alergijskim reakcijama ili imaju astmu, izloženost grinjama može pogoršati simptome.

Ako se nešto od ovoga desi, možete primeniti neke od sledećih mera:

 1. Operite područje sapunom i vodom kako biste očistili kožu.
 2. Možete naneti hladnu oblogu kako biste smanjili oticanje i svrab.
 3. Koristite antihistaminik kremu ili losion kako biste ublažili svrab i upalu.
 4. Ako je potrebno, možete koristiti oralne antihistaminike kako biste smanjili svrbež i alergijske reakcije.
 5. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, svakako se obratite svom lekaru radi dalje dijagnostike i lečenja.

Grinje u vlaznim domovima i simptomi alergija na grinje

Kako se rešiti grinja?

Sada kada znamo više o prisustvu grinja u našem domu, evo nekoliko saveta kako se nositi s njima:

 • Redovno čistite: Često usisavajte i brišite prašinu kako biste uklonili mrtvu kožu i dlake koje privlače grinje. Operite posteljinu i jastučnice na visokim temperaturama kako biste ubili grinje.
 • Održavajte vlažnost: Grinje ne vole suva mesta, pa održavanje optimalne vlažnosti u domu može smanjiti njihovu populaciju. Koristite ovlaživače vazduha ili druge metode za održavanje vlažnosti između 40% i 50%.
 • Smanjite nered: Smanjite nered u svom domu kako biste ograničili skrovišta za grinje. Manje predmeta na kojima se zadržava prašina znači manje hrane za grinje.
 • Koristite zaštitne navlake: Prekrivanje madraca, jastuka i dušeka specijalnim zaštitnim navlakama može pomoći u sprečavanju prodora grinja i njihovog izmeta.

Da li alkohol ubija grinje?

Da, alkohol može ubiti grinje. Grinje su osetljive na visoke temperature i izloženost hemijskim supstancama kao što je alkohol. Upotreba alkohola u vidu spreja ili rastvora može biti efikasan način da se ubiju grinje i smanji njihova populacija u određenim područjima.

Kada koristite alkohol za kontrolu grinja, važno je da ga koristite pažljivo i pridržavate se uputstava proizvođača. Evo nekoliko saveta:

 1. Kupite alkohol sa visokim sadržajem alkohola: Birajte alkohol sa visokim sadržajem alkohola, poput izopropilnog alkohola (alkohol s 70-90% alkohola). Ove vrste alkohola su najefikasnije u ubijanju grinja.
 2. Napravite rastvor: Pomešajte alkohol i vodu u odgovarajućem odnosu kako biste napravili rastvor. Na primer, možete pomešati jedan deo alkohola s dva dela vode.
 3. Koristite sprej ili tkaninu: Prelijte rastvor u sprej bocu i raspršite ga direktno na područja koja su zaražena grinjama, kao što su madraci, jastuci, tepisi ili tapecirani nameštaj. Takođe možete natopiti čistu tkaninu u rastvor i prebrisati površine koje želite očistiti.
 4. Ostavite da se osuši: Nakon nanošenja alkohola, ostavite površinu da se potpuno osuši pre nego što ponovno koristite predmete ili nameštaj.

Zanimljivosti o grinjama

Iako su grinje neželjeni gosti u našim domovima, postoji nekoliko zanimljivosti o njima koje vredi znati. Na primer, prosečan krevet može sadržavati stotine hiljada grinja! Grinje se takođe razmnožavaju brzo, s jednim ženskim primercem koji može položiti i do 80 jaja tokom svog života.

Zaključak:

Saznali smo šta su grinje kao i to da su definitivno nevidljivi stanari našeg doma. Iako su male, njihov uticaj na naše zdravlje može biti značajan. Redovno čišćenje nameštaja, održavanje optimalne vlažnosti i smanjenje nereda mogu pomoći u smanjenju prisustva grinja u našem domu. Znanje o njima i odgovarajuće mere predostrožnosti pomoći će nam da održavamo čistu i zdravu okolinu za sebe i svoje voljene.
Takodje je važno napomenuti da čišćenje grinja dubinskim pranjem može biti vrlo efikasan način da se smanji njihova prisutnost u vašem domu.

Piše: Profi Pranje

2 thoughts on “Šta su grinje?

  1. Da, može da bude jako neprijatna stvar. Ovim člankom smo upravo hteli da skrenemo pažnju na ovaj problem. Ukoliko i vi imate neki savet u vezi grinja slobodno ostavite komentar. Hvala 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *