Prolećno čišćenje dušeka

dusek-i-meda

Održavanje i prolećno čišćenje dušeka

Prolećno čišćenje dušeka kao i detaljno čišćenje stana, pranje tepiha, zavesa je idealno obaviti prvih prolećnih dana. U nastavku članka možete da pročitate nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći kako da to uradite.

Prolećno čišćenje dušeka
Prolećno čišćenje dušeka

Detaljno čišćenje stana, pranje tepiha, zavesa, i dušeka je idealno obaviti prvih prolećnih dana. Da biste osigurali miran i bezbedan san, važno je da pravilno održavate dušek. Čuvajte ga i čistite da bi trajao duže, a mi vam prenosimo cake kako da ga pravilno „servisirate“.

Da li ćete zameniti dušek zavisi od udobnosti koju vam pruža za spavanje. Optimalan vremenski rok je 8 -10 godina, ali uz održavanje može da traje i duže.

Saveti za čišćenje i održavanje dušeka

OKRET SVAKA TRI MESECA

Da bi ste pravilno „trošili“ dušek okrećite ga kompletno svakih tri do šest meseci – neka podnožje sada bude na čelu.

NAVLAKA

Kako biste produžili životni vek vašeg dušeka nabavite navlaku. Zaštitna navlaka štiti vaš madrac od prašine koja se skuplja. Uz to možete nabaviti i posebne navlake koje garantuju zaštitu za svaki tip alergije. Vlakna su impregnirana sa takvim materijalom, koji aktivno sprečava širenje prašine, grinja, bakterija i razvoj buđi.

USISAVAJTE

Kako biste smanjili prisutnost grinja i prašine redovno usisavajte madrac. Posao obavljajte svaki drugi put kada menjate posteljinu. Da biste ga osvežili madrac posipajte sodom bikarbonom, ostavite je na madracu 30 minuta i zatim detaljno usisajte.

Takodje pročitajte: Kako prepoznati alergiju na grinje?

ČIŠĆENJE

Ako perete dušek vodu i deterdžent koristite štedljivo. Madrac nikada ne smete natopiti jer je moguće da ostane vlažan iznutra i da vam se stvori buđ. Čistite ga najbolje penom ili sa malo vode i blagog sapuna, najbolje je da se suši na suncu, a ko treba koristite i fen.

FLEKE

Mrlje od krvi

Mrlju istrljate krpicom umočenom u hladnu vodu. Mrlju možete protrljati i sodom bikarbonom. Ako ni to ne pomogne, onda je natapkajte s malo hidrogen peroksida.

Mrlje od urina

Krpama upijte koliko je moguće tečnosti. Mrlju je najbolje istrljati s razblaženim sirćetom, pa zatim penom oribajte mesto. Kad se dušek osuši, pospite prljavo mesto sodom bikarbonom, ostavite nekoliko sati i usisajte.

Mrlje od sokova

Iako je ovakve mrlje nemoguće u potpunosti ukloniti – možete smanjiti štetu pomoću razblaženog sirćeta ili alkohola – navlažite krpicu i istrljajte.

Izvor: Žena Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *