Kako očistiti dušek od memorijske pene?

kako da ocistite dusek od memorijske pene

OTKRIVAMO: Kako efikasno očistiti dušek od memorijske pene?

Saznajte kako da adekvatno održavate svoj dušek stvarno čistim!

Dušeci od memorijske pene pokrenuli su pravu malu revoluciju u industriji nameštaja. Njihov specifičan sastav zasnovan na petroleumu ima mnoge prednosti u odnosu na klasične dušeke sa žičanim jezgrom. Šta je ono što ih čini drugačijim (da ne kažemo boljim)?
Poliuretanska pena pruža odličnu potporu kičmenom stubu i kompletnom mišićno-skeletnom sistemu i oblikuje se prema obliku vašeg tela, oslobađajući vas pritiska u predelu vrata. Zbog svog specifičnog sastava, važno je imati na umu da ovakav tip dušeka zahteva i posebnu pažnju kada je u pitanju higijena i održavanje.

Pogledajte: Dubinsko pranje – Novotarija ili realna potreba?

Zašto je važno čistiti dušek od memorijske pene?

Pre svega, produžićete životni vek dušeku i duže ćete uživati u kvalitetnom snu. Dušeci ovog tipa nisu nimalo jeftini, stoga ćete adekvatnim održavanjem pametno raspolagati i uloženim novcem.
Pravilnim čišćenjem memorijske pene smanjujete nivo alergena i poboljšavate kvalitet vazduha koji tokom odmora udišete. Kao što redovno menjate posteljinu na svakih 7-10 dana, tako je potrebno posvetiti vreme i onoj golim okom nevidljivoj prašini i nečistoćama.
Dušek od memorijske pene tokom korišćenja upija znoj, mrtve ćelije kože, alergene koje ostavljaju kućni ljubimci ili recimo, urin. Neadekvatnim održavanjem značajno smanjujete vek trajanja dušeka, kao i njegov sam kvalitet. Zbog svih ovih navedenih razloga od izuzetne je važnosti da vodimo računa o čistoći kreveta, jer se ona odražava na celokupno zdravstveno stanje nas i naših najbliskijih.

dubinsko pranje duseka pre i posle
Dubinsko pranje duseka pre i posle – Profi Pranje

Na koje načine možete čistiti svoj dušek od pene i koliko često?

Možda će vam sledeća činjenica biti zanimljiva: čak trećinu svog života provedemo u snu! Zato je važno da brinemo i tom aspektu. Neki opšti savet jeste da se dušek dubinski čisti jednom do dvaput godišnje, a po potrebi i češće. Osobe sklonije alergijama će tu potrebu imati češće, kao i osobe koje krevet dele sa decom ili kućnim ljubimcima. Imajte na umu da u zavisnosti od stepena zaprljanosti postoji više načina za čišćenje. Neki od njih su:

  • usisavanjem dušeka usisivačem pokupićete sve one čestice koje se zadržavaju na površini, a to su prašina, grinje, nečistoće, dlake, mrtve ćelije kože i slično. Ne zaboravite bočne strane dušeka, kao i da sam dušek okrenete i detaljno usisate i drugu stranu
  • uklanjanje fleka jeste najveći problem kada je u pitanju čišćenje dušeka od memorijske pene i zato predlažemo da rešavanje ove muke prepustite profesionalcima. Kada i ukoliko do fleke dođe, svako od nas će posegnuti za sunđerom, malo deterdženta ili sodom bikarbonom. Najčešće navlažimo samo tretirano mesto više nego što bi trebalo i trljanjem utisnemo nečistoću unutar samog materijala. Trenutno nam deluje da smo problem rešili, a kada se dotično mesto osuši u potpunosti, uviđamo da je fleka i dalje tu. Zato je najbolje i najefikasnije rešenje da pozovemo profesionalce, koji poseduju adekvatne mašine za dubinsko čišćenje i usisavanje dušeka, kao i adekvatne netoksične šampone za pranje. Memorijska pena je zapravo sunđer na bazi poliuretana i zato je posebno važno ne natapati ga velikom količinom vode, jer će to možda samo pogoršati situaciju, a imaće itekako uticaja na sam kvalitet dušeka.
  • ukoliko vaš dušek poseduje navlaku koja se može skinuti, operite je u veš mašini prema uputstvu
  • redovno provetravajte prostoriju u kojoj spavate
  • postavite vodootpornu zaštitnu podlogu za dušek
  • menjajte posteljinu nekoliko puta mesečno i po mogućstvu koristite zaštitni prekrivač kada krevet ne koristite. Sve ovo će značajno uticati na kvalitet dušeka i njegov vek trajanja.

 

Naučite iz ovih nekoliko jednostavnih saveta kako da pravilno održavate higijenu svog dušeka i izvucite maksimum iz njega. Pravilna nega vodi do sna dobrog kvaliteta, a dobar san znači i dobro zdravstveno stanje.

Piše: Profi Pranje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *